Binas

Binas van Van den Eynden

Binas van Van den Eynden

Binas, het informatieboek vwo-havo voor het onderwijs in de natuurwetenschappen: Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. Vandaar ook de naam. In de tijd dat de auteurs op de middelbare school zaten, was binas voor leerlingen met een exact pakket een soort handboek voor jonge woudlopers. Schijnbaar alles staat erin. Het Grieks alfabet, het periodiek systeem, de chromosoonkaart van de bacteriofaag, dipoolmomenten, maar ook de maximale levensduur van een mossel en de voedingswaarde van rabarber. Alleen wat betreft het bouwen van bruggen, hutten en kano’s moet het zijn meerdere erkennen in voorgenoemd handboek van Kwik, Kwek en Kwak.

Ook bij het schrijven van Vals Profiel bleek binas onmisbaar. Uiteindelijk hebben weinig binas-feiten de uiteindelijke versie van boek gehaald: voor het verhaal is de functie van niacine (het voorkomt voetjicht) verder niet interessant, voor het denkproces over het boek wel.

Het is dan ook niet toevallig dat Myrthe verdiept zit in binas als ze Ariane voor het eerst ontmoet. Een tabellenboek is weliswaar geen leesboek, maar je kunt er wel uren in bladeren.  Vooral als het even niet zo wil vlotten met de inspiratie.

Tegenwoordig is binas ook online in te zien: binas online

Geplaatst in Dossier, Mooie Dingen