Goede vrienden in de Leeuwarder Courant

Goede vrienden in de Leeuwarder Courant

In de Leeuwarder Courant staat onder de titel Mooie Vrienden een mooie dubbelrecensie van Vals Profiel en de gelijktijdig verschenen thriller Na Delphine van collega Siska Mulder.

Een groep van acht mensen: drie stellen, twee vrijgezellen. Ze kennen elkaar al lang en trekken veel met elkaar op. Zo op het oog een hechte vriendenclub. Siska Mulder slaat in haar tweede thriller ‘Na Delphine’dat beeld vakkundig aan gruzelementen. Heel deze  psychologische thriller draait om de verdwijning van Delphine Zuiderland, een flamboyant en eigengereid lid van de groep. Haar man Kick en hun kinderen proberen zich er doorheen te slaan; manlief legt zich vrij gelaten bij neer bij haar vertrek. De vrienden staan hun bij. Alleen dierenarts Nina kan maar niet geloven dat haar beste  vriendin er zomaar vandoor is. Zij gaat naar de politie. Als ze daar weinig gehoor vindt probeert ze zelf uit te zoeken waar Delphine is. Tot ergernis van haar vrienden, die krampachtig proberen hun oude leven voort te zetten. Mulder beschrijft subtiel hoe de onderlinge verhoudingen veranderen in deze situatie, vooral als Nina aldoor op  feitjes stuit die anderen liever geheim houden. ‘Na Delphine’ is zo’n thriller die je niet meer loslaat. Mulder springt heen en weer in de tijd, maar ze maakt het haar lezers gemakkelijk door de hoofdstukken van een datum te voorzien. Zo lees je ook over vroeger, wat meer  licht werpt op de personages en hun gedrag. Langzaam wordt duidelijk hoe vriendschap ten onder kan gaan aan tegengestelde belangen. De kracht van het verhaal zit vooral in de geraffineerde dosering: Mulder vult mondjesmaat de rol in van elk personage in dit drama.  Knap gedaan.

Ook ‘Vals profiel’ is een prima thriller van Nederlandse  bodem, met toevallig ook een dierenarts als hoofdpersoon. Myrthe Planteydt is in de voetstappen van haar vader getreden, alleen heeft hij een praktijk op het platteland en zij werkt in de stad. Dat maakt nogal verschil, zo blijkt in dit boek. Terwijl haar vader te maken krijgt met slecht behandeld vee en boeren die regels aan hun laars lappen, krijgt Myrthe mensen op haar spreekuur met soms heel eigenaardige huisdieren, zoals een octopus. Zij is een dertiger die voor grote dilemma’s komt te staan, zowel privé als zakelijk. Haar relatie loopt ten einde en haar baas wil zijn praktijk verkopen. Aan Myrthe of aan de collega die zij niet kan uitstaan. Temidden van al  die sores komt een mailtje van een oude schoolgenoot als geroepen.  Voor ze het weet zit Myrthe gezellig te chatten met een man die ze zich amper kan herinneren, maar die zich ontpopt als een charmante vriend. Hun contact is al flirterig als ze twijfels krijgt: is hij wel degene voor wie hij zich uitgeeft? Myrthe gaat voortvarend op  onderzoek uit en doet verbijsterende ontdekkingen. Scenarioschrijver Sabine van den Eynden schreef haar tweede thriller samen met haar vriend Emile Proper. ‘Vals profiel’ is een vlot verteld verhaal dat laat zien hoe kwetsbaar men kan worden alleen maar door online te  zijn. Een verhaal waarin – zoals het hoort – genoeg verdachte types rondlopen om de spanning erin te houden. Myrthe is als personage overtuigend omdat ze, impulsief als ze is, zo nu en dan ook heel verkeerde acties onderneemt.

Bron: Leeuwarder Courant