Politie misbruikt CIOD

Politieagenten die gevoelige en vertrouwelijke informatie willen misbruiken wordt geen strobreed in de weg gelegd, ondanks het feit dat dit niet meer zou moeten kunnen, zo waarschuwt het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Sinds 1 januari is de Wet politiegegevens (Wpg) actief, toch wordt nog steeds niet geregistreerd welke agenten bepaalde dossiers inzien. Omdat niet te achterhalen is in welke dossiers de agenten grasduinen, is misbruik dus niet te bestraffen. Het CBP ontdekte dat zeven van de 25 korpsen geen privacyfunctionaris of functionaris gegevens­bescherming hebben. In de overige korpsen is de inrichting van de functies uiteenlopend ingevuld.

De Wpg bepaalt dat de privacyfunctionaris een overzicht van de autorisaties bijhoudt. De korpsen dienen hun autorisatiebeleid daarop aan te passen. Het merendeel van de regio‚Äôs (15) verklaart thans geen audits te laten uitvoeren. Met de invoering van de Wpg is het laten uitvoeren van een audit verplicht. Dat de wet er niet voor niets is, bewezen meer dan tweehonderd agenten van het korps Rotterdam-Rijnmond, die het dossier van voetballer Van Persie wilden zien toen hij van verkrachting verdacht werd. De agenten hadden hiervoor echter geen bevoegdheid. In Amerika werden dertien werknemers van een Ziekenhuis ontslagen omdat ze het dossier van Britney Spears wilden bekijken en ook bij een ongeluk met acteur George Clooney was het raak. Bruce Schneier merkte destijds op “Ik zou willen dat hetzelfde gedaan wordt als de persoonlijke informatie van onbekende mensen wordt bekeken.”

Zorgwekkend
Ondanks de problemen die het CBP aantrof, verklaren de politieregio’s dat zij niet van plan zijn om de wijzigingen als gevolg van de inwerkingtreding van de Wpg door te voeren. Het gaat dan met name om de voorgeschreven kwaliteitseisen van infodeskmedewerkers, het autorisatiebeleid, de controle op de logging door middel van audits en tot slot de rol van de privacyfunctionaris binnen de regio. “Hierdoor wordt niet voldaan aan de eisen die de Wpg stelt aan een zorgvuldige gegevensverwerking. Het CBP acht dit uitermate zorgwekkend.”

Bron: security.nl

Geplaatst in Dossier, Internet