Tor netwerk

Tor netwerk

Het Tor-netwerk is een netwerk dat anonieme communicatie en anoniem surfen mogelijk maakt via zogenaamde Onion Routing.  Het is erop gericht te voorkomen dat anderen door analyse van het berichtenverkeer kunnen achterhalen wat de herkomst en bestemming van berichten is. Iemand die Tor-verkeer volgt kan misschien wel zien wat er verstuurd wordt over het net maar niet voor en door wie.

Helemaal waterdicht is het systeem overigens niet, doordat veel sites gebruik maken van browserplugins (zoals je flashplayer)  en door cookies ben je misschien beter vindbaar dan je lief is.

Bovendien blijken ook verzamelaars van kinderporno gebruik te maken van dit netwerk. Dat is toch even schrikken als de politie opeens op de stoep staat om je computer in beslag te nemen.

Waarom zou je dan toch een tornetwerk installeren?

Omdat je je leven liever voor jezelf wilt houden. Of omdat je mensen die opgehangen worden omdat ze iets schrijven dat de grote roerganger onwelgevallig is, de gelegenheid wilt geven hun pennenvruchten te publiceren. (Door een tornetwerk te installeren, breidt je het totale netwerk uit en wordt het dus groter en veiliger.) Of omdat het voor sommige journalisten handig is om bepaalde informatie  over en weer te sturen zonder dat criminelen of opsporingsambtenaren daar weet van hebben. Of omdat je nerd bent en het kan.

Zie ook:
Torproject
Anoniem surfen: een ui op internet
Anoniem surfen op internet

http://www.nrc.nl/media/article1727805.ece/Anoniem_surfen_een_ui_op_internet